Quality of life #2
- Simone Maas
- 22 jan 2016
- 3 minuten om te lezen
Trendtheme:
Shifting Identities
This article was written in Dutch.
De afgelopen 5 weken heb ik 5 coolhunts gevonden die te maken hebben met het trendthema’ Experience Economy’. In deze blogpost wil ik die coolhunts graag afzetten tegen het begrip Quality of Life. Leveren zij namelijk een bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen? En zo ja, op welk niveau dan? Om antwoord te geven op deze vragen maak ik gebruik van het model van Felce & Perry.

Do you feel free, genderfree?
Deze coolhunt gaat over de gender neutral kleding en hoe dit ook verkeerd uit kan pakken. De collectie van Zara kreeg een hoop negatieve reacties. Zij legden ‘ungendered’ uit als vorm- en kleurloze mode. Het dragen van kleding die totaal geen identiteit uitstraalt, geeft je alleen niet hetzelfde vrije gevoel als het dragen van unisex kleding. Ik zou me er persoonlijk niet blij en al helemaal niet mezelf in voelen. Aan de reacties op sociale media te zien, dachten meer mensen er zo over.
Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat je met deze kleding aan, minder beoordeelt zult worden. Het zou hetzelfde kunnen werken als uniforms, er zijn verschillen meer zichtbaar.
Feeling an outsider
Het Olympisch vluchtelingenteam draagt bij aan de kwaliteit van leven van vluchtelingen. Zij hebben vaak een emotionele deuk opgelopen en voelen zich nog niet op hun gemak in een nieuw land. ‘Wanneer je je land verlaat, verlies je ook een stukje van je identiteit’. Doordat zij mee mogen doen met dit Olmypisch evenement krijgen zij wellicht weer meer vertrouwen in zichzelf en de toekomst.
Natuurlijk heeft het sportevenement ook een positieve invloed op hun ontwikkeling. Zij krijgen de mogelijkheid hun talenten hier weer op te pakken en daar ook in verder te groeien. Wie weet kunnen zij er zelfs nog een carrière uit halen?
Golden scars
Ik zou van alles kunnen vertellen over de verschillende onderdelen van het ‘Golden scars-project’, maar dit is overduidelijk gericht op het emotionele welzijn van mensen. Door de jaren heen, maak je als mens van alles mee. Naast vrolijke momenten, loop je ook af en toe een litteken op. Als dit echt een fysiek litteken is, zal je altijd aan dit vervelende moment herinnerd worden. Door je littekens goud te beschilderen ga je ze vieren in plaats van verstoppen. Het doel van dit project is mensen hun lichaam te laten waarderen, met alles erop en eraan.
Praise the rain!
De kledingstukken van ‘Weatherness’ veranderen bij bijzondere weersomstandigheden. Wanneer het regent kleurt je jas dus bijvoorbeeld ineens goud of roze. De studente die dit ontwikkelde wilde dat mensen hun stemming minder af zouden laten hangen van het weer. Door deze vrolijke jassen, zal je veel minder snel chagrijnig worden van een regenbuitje. Het heeft een positief effect op je stemming!
Verder verwacht ik dat je veel aanspraak zult hebben als je met zo’n bijzonder kledingstuk over straat gaat. Op deze manier levert het ook nog een bijdrage aan je sociale welzijn.
The Fortune collection
Deze mode-collectie van Esther Haamke lijkt bijna te zeggen dat materieel welzijn lang niet zo belangrijk is als we vaak denken. Juist het overdreven karakter van de kledingstukken met geldbiljetten en gelukselementen drijven de spot met de materialistische maatschappij. Volgens Esther maakt bezit je lang niet altijd gelukkig. Haar boodschap draagt bij aan het sociale en emotionele welzijn. Je moet tevreden zijn met jezelf en je omgeving. Aan het eind van de rit zullen deze dingen veel meer bijdragen aan je geluk dan bijvoorbeeld een mooie auto!
Always wonder,
Simone
Comments