top of page

Quality of life #1

  • Foto van schrijver: Simone Maas
    Simone Maas
  • 3 dec 2015
  • 3 minuten om te lezen

Trendtheme:

Experience Economy

This article was written in Dutch.

De afgelopen 5 weken heb ik 5 coolhunts gevonden die te maken hebben met het trendthema’ Experience Economy’. In deze blogpost wil ik die coolhunts graag afzetten tegen het begrip Quality of Life. Leveren zij namelijk een bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen? En zo ja, op welk niveau dan? Om antwoord te geven op deze vragen maak ik gebruik van het model van Felce & Perry.

Like browsing through a magazine

De conceptstore Jüttu speelt in op het emotionele en materiële welzijn van mensen. Zij verkopen allerlei producten die komen uit de lokale omgeving. Hierdoor weet je wat je koopt. Je bent er zeker van dat het productieproces aandacht heeft gehad voor mens en natuur. Dit geeft je een gevoel van zekerheid en voldoening. Je doet er goed aan om hier een kledingstuk aan te schaffen.

De bijdrage aan het materiele welzijn ligt vrij voor de hand. In Jüttu kun je namelijk van alles kopen. Ze hebben er kleding, maar bijvoorbeeld ook kruiden en plantjes. Na een bezoekje aan deze winkel zul je dus vaak een bijzonder bezit rijker zijn.

Smartphone emergencies

Mlab heeft met zijn service en marketingboodschap vooral een positief effect op de onderdelen ontwikkeling en emotioneel welzijn. Deze mobielwinkel heeft als hoogste doel om je zo snel mogelijk te helpen met zorgen over je telefoon. Ze geven adviezen en cursussen, maar doen ook reparaties. Wanneer zij dit soort problemen snel met je oplossen, kun je weer verder met het regelen van bepaalde activiteiten in relatie tot werk, school en sociale omgeving.

Daarnaast geeft Mlab met zijn commercials een soort erkenning aan de gevoelens van een (hardcore) telefoongebruiker. De ambulance die zij inzetten om je telefoon te laten repareren, laat zien dat Mlab snapt dat een kapot beeldscherm voelt als een noodgeval.

Tastee

Door een T-shirt te kopen bij Tastee krijgen je emotionele en sociale welzijn een boost. De shirts zijn gemaakt op een mens- en milieuvriendelijke manier, maar daarnaast komen zij ook met een extra service. Wanneer je hier een shirt aanschaft met een leuke food-tekst, leveren zij namelijk een maaltijd aan iemand in een ontwikkelingsland. Dit is een extra reden om hier een bestelling te doen. Je zult er een gevoel van voldoening aan over houden omdat je een ander hebt geholpen.

Doordat je bij je aankoop een maaltijd schenkt aan een ander, ga je ook een soort band met diegene voelen. Je kan iemand aan de andere kant van de wereld even helpen en daardoor voel je je met diegene verbonden. Je bent tijdelijk een steun voor iemand.

Die like President Kennedy

Het project van the Famous Deaths speelt in op je ontwikkeling en je emotionele welzijn. Allereerst is het natuurlijk heel bijzonder om de dood van een bekend persoon te ervaren, maar tegelijkertijd leer je er ook een stukje geschiedenis mee. Door deze indrukwekkende 10 minuten zal je waarschijnlijk nooit meer vergeten hoe het president Kennedy is afgegaan.

Je emoties worden optimaal geprikkeld doordat er je jezelf echt in een heftig verhaal bevindt. Het wordt niet aan je verteld, maar je beleeft het door geluid en geur. Het is niet een ‘attractie’ waar je vrolijk uit zult komen, eerder in shock.

One portion of fame, please

Het bijzondere aan de laatste winkel is dat het concept speelt met de balans tussen je emotionele en materiële welzijn. Zij verkopen producten, maar die kun je eigenlijk niet gebruiken. Het is de waarde waar de producten voor staan die je koopt. Zo loop je bijvoorbeeld de winkel uit met ‘een schop onder je kont’. Het geeft je de voldoening van een aanschaf doen. Tegelijkertijd is het het zetje dat je net even nodig had.

Always wonder,

Simone

Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round
  • Twitter Black Round
bottom of page